dinsdag 4 oktober 2011

Krachtige taal

Maarten van Rossem hield vanmiddag een lezing over retorica in de politiek. De lezing is onderdeel van het symposium ‘Krachtige taal’ dat de Universiteit Utrecht organiseert in het kader van de Universitaire Vredesdagen. Met het symppsium wil de universiteit laten zien hoe een welbewuste keuze van woorden mensen kan beledigen, maar ze ook hoop kan geven.
Andere sprekers waren Mariëtte Willemsen (over hoe je met behulp van de klassieke retorica emoties kan gebruiken om mensen te beïnvloeden en te overtuigen) en Lucien van Liere (over framing: kan taal mensen binden, door bijvoorbeeld te wijzen op gemeenschappelijkheden?). Ook zijn er workshops over de macht van het woord.

Leuk! Jammer dat ik er niet bij kon zijn.. Maar via de website van Vredesdagen Krachtige taal zijn de lezingen van (in ieder geval) Willemsen en Van Rossem nog te bekijken. .

NB Vanavond (= de opening van de Maand van de Geschiedenis) gaat Maarten van Rossem in de Stadsschouwburg van Amsterdam, in gesprek met Arend Jan Boekestijn over de 21ste eeuw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten