Als inspiratie voor deze foto diende een schilderij van Jan Hendrik van de Laar uit 1861, De Gebedsdienst na Ontzet Leyden. De foto van Olaf is gruwelijker en duisterder dan het schilderij van Van de Laar. Zo laat hij met de beelden van pestdokters zien dat deze ziekte meer doden eiste dan de honger, schrijft NRC-redacteur Tracy Metz. Daarnaast voegde hij ook wat hedendaagse elementen toe. Als je goed kijkt is er een iPod-shuffle, een vrouw met een moderne handtas en iemand op teenslippers te ontdekken ;-)
Zie hier ook de making of-foto's.
Hoe zat het ook al weer..
Met het Leidens Ontzet wordt eigenlijk het einde van het tweede beleg van de stad gevierd. Leiden had tijdens de tachtigjarige oorlog de zijde van de Prins van Oranje gekozen. Dat was de reden dat het Spaanse leger naar de stad trok. Het eerste beleg duurde van oktober 1573 tot maart 1574. De Spanjaarden vertrokken, omdat ze elders nodig waren. Krap twee maanden later kwam het Spaanse leger echter terug. De stad had niet de tijd gehad om zich op een nieuw beleg voor te bereiden. Er was onvoldoende voedsel ingeslagen en zelfs de schansen die Spanjaarden voor het eerste beleg gebruikten stonden er nog.
Pas nadat de omliggende landerijen onder water werden gezet, zagen de watergeuzen kans de hermetisch afgesloten stad te bevrijden. Ze kwamen als geroepen, want de stad leed grote honger.
Als tastbaar monument aan de gebeurtenissen rond het Leidens Ontzet, schonk Willem van Oranje Leiden een universiteit, die al vier maanden na het ontzet werd ingewijd.
Wil je volgend jaar het ontzet meevieren in Leiden? Lees dan eerst even dit 3 oktoberwoordenboekje. Dan kun je meepraten op straat ;-)
Erwin Olaf krijgt Johannes Vermeerprijs
Op 31 oktober ontvangt Olaf uit handen van staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) de Johannes Vermeerprijs, de staatsprijs voor de kunsten (en 100.000 euro). Zeer terecht. Leuk detail: Erwin Olaf maakt in het begin van zijn carrière vooral volle foto’s, overvol met modellen, attributen en suggestie. Toen ontdekte hij via het (schilder)werk van Vermeer, dat werken 'waarop geen moer' gebeurt minstens zo interessant kunnen zijn. Nu stralen zijn foto’s een soort ingetogen schoonheid uit.Vind ik ook veel mooier van zijn vroegere werk..
Geen opmerkingen:
Een reactie posten