zondag 4 november 2012

Erotique Rodin

Gisteren hebben we de tentoonstelling Erotique Rodin in het Singer museum in Laren bezocht. Prachtig!

De bijna honderd tekeningen, aquarellen en beelden uit het erotische oeuvre van Auguste Rodin komen uit de collectie van het Musée Rodin in Parijs. Vanwege hun kwetsbaarheid worden de tekeningen zelden tentoongesteld. Het licht in de zalen van het Singer was dan ook gedempt. Dat paste, vond ik, ook bij de sfeer die de tekeningen uitstraalden.

 

Jan Rudolph de Lorm, directeur museumzaken Singer: "De titel Erotique Rodin laat geen twijfel bestaan over de inhoud de tentoonstelling. De beelden en tekeningen van de beroemde Franse beeldhouwer verbeelden de vrouw in vrijmoedige, erotische poses. Het zijn weergaloze werken van een geïnspireerd genie, niet van een voyeur. Hun spontaniteit en openheid maken deze werken overrompelend. De tekeningen, aquarellen en beelden zijn adembenemend en getuigen van een enorme oerkracht en oorspronkelijkheid."Over Rodins tekenstijl (uit het persbericht van het Singer museum):
"Als één van de eerste kunstenaars werkte hij eind 19de eeuw naar bewegend model en trachtte zo de oervorm en emoties van de mens te vangen in klei en op papier. De liefde die Rodin koesterde voor de vrouw zien we terug in de lijn, vorm en beweging van de tekeningen. Zijn potlood of penseel bleef onafgebroken in contact met het papier terwijl hij keek naar zijn model dat verschillende erotische poses aannam. Hiermee ontwikkelde hij een methode die destijds zeer experimenteel was. Rodin zelf noemde ze 'dessins instantanés': spontane of vluchtige tekeningen. Met deze beeldschone 'ongepolijste diamanten' was Rodin zijn tijd ver vooruit. Hij beschouwde ze zelf als de sleutel tot zijn werk. Zijn tekenstijl was bijzonder experimenteel en van grote invloed op kunstenaars als Klimt, Picasso en Matisse."

Meer erotische tekeningen en beelden van Rodin vind je op deze website.

Lezing & toneel over Erotique Rodin
Zondagmiddag 25 november vertelt NRC-redacteur Joyce Roodnat in het Singer museum over film en striptease. Daarnaast vertelt Jan Rudolph de Lorm, directeur museumzaken Singer, over de tentoonstelling, én kun je een speciaal voor het Singer geschreven onthullend toneelstuk (van regisseur Bruun Kuit) over Rodin en zijn modellen. 

Kaarten voor de lezing en het toneelstuk kun je bij het Singer bestellen.

1 opmerking:

  1. I've just installed iStripper, and now I enjoy having the sexiest virtual strippers on my taskbar.

    BeantwoordenVerwijderen