dinsdag 26 juni 2012

Canto Ostinato

"Is muziek in staat om mensen te veranderen?
Ja, het gebeurt, heel af en toe.
Net als met de liefde."

Dat schrijft een recensist naar aanleiding van de documentaire 'Over Canto' over het beroemde stuk 'Canto Ostinato' datSimeon ten Holt tussen 1976 en 1979 componeerde. Vanaf het eerste moment riep het stuk felle controverses op. De officiële muziekwereld veroordeelde het stuk als te mooi en zonder vernieuwing. Inmiddels is 'de Canto' door een zeer grote groep luisteraars omarmd, en veel meer geworden dan een muzikale compositie voor vier piano’s.

En Reinier (#luckybastard) woont vanavond een concert bij van de veelzijdige organist, componist en dirigent (onder andere van de cantorij waar Reinier zingt) Toon Hagen, die 'Canto Ostinato' heeft bewerkt en het vanavond (in zijn eentje) op het orgel in de Grote Kerk van Zwolle ten gehore brengt.

#jaloers

Ik luister vanavond (via Youtube) inmiddels al anderhalf uur naar dit bijzondere pianostuk, vol met mantra-achtige herhalingen. Vreemd genoeg heel prettig om tot rust te komen.. Het stuk duurt trouwens een uur en veertig minuten, maar kan ook in een marathon-variatie worden uitgevoerd (waarbij pianisten elkaar dus aflossen).

Leuke beschrijving trouwens van een Canto Ostinato-cd op Bol.com:
"Het is een lyrisch stuk dat aanhoort als een eeuwigdurende rotonde waarbij elk rondje niet exact hetzelfde is als een van de vorige. Met een prachtig 'refreintje' waar je op kan wachten tot het weer langskomt." :-)

Toon heeft lang en hard gewerkt om dit bijzondere stuk om te zetten naar orgel. Voor de leken onder ons (waartoe ik me zelf overigens ook reken): je kunt een pianowerk niet zo maar één op één spelen op een orgel, daar heeft een orgel niet genoeg..eh registers voor (of zoiets). Anyway, ik heb respect voor Toon, en voor zijn muzikaliteit, en had gewild dat ik vanavond ook in de Grote Kerk in de binnenstad van Zwolle zat.Filmmaker Ramon Gieling heeft trouwens een documentaire (met o.a. Halina Reijn) gemaakt over de dramatische invloed die 'de Canto' op mensen heeft gehad: 'Over Canto'.

Het is een documentaire over het leven van een aantal mensen dat er anders had uitgezien als Canto Ostinato niet was gecomponeerd. Heel af en toe is muziek, net als de ware liefde, in staat een radicale verandering in iemand teweeg te brengen. Deze compositie heeft het met een aantal mensen gedaan.

"In de compositie Canto Ostinato stijgt de werkelijkheid als het ware boven de realiteit uit. Een aantal mensen, beter gezegd een aantal verhalen van mensen, cirkelt rond het hoofdpersonage: het beroemde, waanzinnig populaire muziekstuk Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Soms vertellen de mensen zelf, in een schijnbare monoloog, soms laat een jonge, of andere versie van de persoon het zien in gedramatiseerde scènes. De verhalen van de personages in wier leven het stuk een belangrijke – zelfs bepalende – rol heeft gespeeld geven de film reliëf."


'Over Canto' is afgelopen november in première gegaan tijdens het IDFA 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten