vrijdag 9 december 2011

Miiieeerzoet

Het glazuur springt van mijn tanden bij het zien deze trouwfoto's van een Chinees stel uit de middenklasse! Het stel, leraar Huang Zemin en accountant Zhang Lihua, werden in NRC even uitgelicht als voorbeeld van een van de tien miljoen stellen die dit jaar een 'big, fat Chinese wedding' hadden.

Trouwen is daar voor jongeren een sociale plicht en hoe omvangrijker, spectaculairder en duurder "de belangrijkste dag van ons leven" uitvalt, des te tevredener zijn ouders, grootouders en de vriendenkring. Steeds meer jongeren – dit jaar ruim tien miljoen paren – kunnen zich ‘big fat Chinese weddings’ veroorloven.


Het maken van een modebladwaardige fotoreportage, die wordt afgedrukt in kloeke magazines voor familie en vrienden of in boeken, vormt de nieuwe trend in de booming Chinese huwelijksindustrie. Zemin en Lihua gaven in totaal 10.421, 66 euro uit aan hun bruiloft. Ze 'konden' en wilden niet anders; het is een kwestie van 'mianzi' (eer, gezicht, buitenkant). De huwelijksindustrie is een van de drie belangrijkste motoren geworden van de Chinese economie, en daarmee ook de wereldeconomie. Alleen aan huizen en auto's wordt in de tweede economie ter wereld op het ogenblik meer uitgegeven.

 
O ja, het is niet bekend of de genoemde 10.421, 66 euro inclusief de 'hongbao' was: de bruidsschat die Zemin aan zijn schoonouders betaalde..



Hier nog een paar mierzoete foto's..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten