zaterdag 12 mei 2012

De grasmat ligt



 

De grasmat ligt.

Fijn, fijn, fijn!

Witte picknick-tafel erop en lekker buiten koffiedrinken. Met Aukje, Mathieu en Syra. 







Reinier en de kinderen (incl. Syra) speelden vanochtend trouwens ook met de Blauwe vogel buiten, een handpop van ons (een prototype en daarmee de enige ter wereld) die nav Reinier illustraties is gemaakt die hij voor de NSGK (NLse Stichting voor het Gehandicapte Kind) maakte.

De Blauwe Vogel komt uit een sprookje van de Belgische schrijver Maurice Maeterlinck. Het sprookje heet oorspronkelijk l'Oiseau Bleu, dat is Frans voor De Blauwe Vogel. Het gaat over het meisje Mytyl en haar broertje Tyltyl. Zij zijn op zoek naar de Blauwe Vogel, want van een fee hebben ze gehoord dat ze daarmee hun zieke buurmeisje kunnen genezen. Op hun zoektocht maken ze spannende avonturen mee, maar ze kunnen de Blauwe Vogel niet vinden. Als ze weer thuis komen besluiten ze om hun eigen, witte duif aan het buurmeisje te geven. En dan gebeurt er iets merkwaardigs: de duif wordt blauw en het buurmeisje geneest. De moraal van het verhaal: door iets van jezelf te geven, breng je een ander geluk.

Het sprookje is bijna een eeuw oud, maar je ziet de Blauwe Vogel nog steeds. De vogel is het symbool geworden voor hulp aan kinderen met een handicap (net zoals het rode kruis voor hulp aan zieken). Zo zijn er Blauwe Vogelgroepen bij de Scouting. Bij de Scouting doen kinderen allerlei avontuurlijke activiteiten in de natuur, zoals speurtochten, en bij de Blauwe Vogelgroepen van de Scouting kunnen kinderen met een handicap daaraan meedoen. 

De NSGK heeft de Blauwe Vogel in een lespakket verwerkt. En daar heeft Reinier de illustraties voor gemaakt.   


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen