zondag 12 mei 2013

Owen Wingrave

Naast de tekeningen, knutsels en lieve boodschappen heb ik voor moederdag vandaag nog een ander cadeautje gekregen: de operavoorstelling 'Owen Wingrave'.

Ik moet nog even wachten (tot 28 januari 2014 maar liefst..), maar ik ben er ontzettend blij mee! De opera is gecomponeerd door Benjamin Brittens naar het Victoriaanse spook-verhaal van Henry James.

Deze negentiende-eeuwse romanschrijver stond bekend om zijn gothic novels, waarin hij de Britse ziel en samenleving raak wist te treffen. Het verhaal 'Owen Wingrave' gaat over een jonkheer die geweld afzweert en met zijn militaire opleiding stopt. In zijn Britse landhuis krijgt hij zijn familie tegen zich, inclusief de geesten van zijn voorouders.

Benjamin Brittens op zijn beurt was ook erg ge├źngageerd; als overtuigd (en 'agressief') pacifist weigerde hij dienst in de Tweede Wereldoorlog en sprak zich herhaaldelijk uit tegen de waanzin en wreedheid van oorlog. Hij had een obsessie met de eenling die wordt uitgespuwd door de ‘massa’ of ‘het systeem’. In de opera 'Owen Wingrave' gebruikt hij de duistere schoonheid van de Britse gotiek en het onbuigzame militarisme.

De opera krijgt geweldige recensies: "Een juweel", "Op en top victoriaans drama, perfect gesneden, met psychologische diepgang en spannend tot de laatste minuut", "Een psychologisch drama met veel lagen", "Indrukwekkend goed", "Meesterlijke vondst".

I can't wait to see it..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten