maandag 21 april 2014

Atlas der Neederlanden

Als cartofiel vind ik dit helemaal geweldig: een Google maps-kaart van het Nederland van 1832!
Zie http://mapserver.sara.nl/atlasderneederlanden/atlas/

UvA-geograaf Jan Hartmann heeft van de Atlas-applicatie trouwens ook een iPad-versie gemaakt met gps. Met de app kun je in de trein van bijvoorbeeld Amsterdam naar Winterswijk het Nederland van vroeger langzaam onder je langs laten glijden. #cool

NB In de zomer van 1823 (negen jaar eerder) maakte de net afgestudeerde student (en later beroemde schrijver) Jacob van Lennep met een vriend een Grand Tour (dit was toen traditie voor welgestelde net afgestudeerde studenten). Alleen ging deze Grand Tour niet door Europa, maar door Nederland. Te voet! Voor de jongens in 1823 was de tocht een studie naar de mentaliteit en de cultuur van het toen net tot stand gekomen Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

Jacob van Lennep maakte een reisverslag van deze drie maanden durende voettocht. Hij beschreef minutieus de bezienswaardigheden, het landschap, de infrastructuur, de werkbezoeken aan instellingen en de zeden en gewoonten in die tijd. Ik heb het in de boekenkast staan. En ik vind het geweldig dat ik met behulp van deze kaarten zijn rondreis nu nog beter kan visualiseren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten