donderdag 28 februari 2013

Dagje(s) sauna


Morgen begin ik met m'n nieuwe job! Ik heb er veel zin in! En, om uitgerust bij mijn nieuwe werkgever te kunnen starten, heb ik twee van de afgelopen drie vrije dagen in sauna en welnesscomplex De Veluwse Bron doorgebracht. In m'n eentje :-)

Dinsdag heb ik vooral bij de open haard gezeten (en toneelteksten geleerd) en heb ik een cold & hotstone massage gehad (van 55 min.). En vandaag heb ik me uitermate vermaakt in/met:
- de Pakistaanse zoutmijn sauna (had ik helemaal voor mezelf alleen!)
- het 'tropisch strand' (had ik helemaal voor mezelf alleen!)
- het zeezout zwembad (had ik helemaal voor mezelf alleen!)
- het Turks stoombad (met waterval-ingang)
- een klassieke ontspanningsmassage (van 55 min.)
- het laconium (een hete en droge ruimte van natuursteen, onderdeel van de thermen uit de Romeinse oudheid. De Romeinen stookten een laconium met gloeiende kolen. Zij die het lang uithielden werden laconiek genoemd :-)) (had ik helemaal voor mezelf alleen!)
- de lavendel-sauna
- Hammam-sessie (van 55 min.)

Heeeerlijk..


cold & hotstone massage
Pakistaanse zoutmijn sauna

Pakistaanse zoutmijn sauna

Hammam-sessie
Hammam-sessie

Haldir

(Vanavond, onder het eten)

Judith: "Mama, een meisje in mijn klas heet Arwen."
Ik: "O, dan is ze vernoemd naar een elf uit de film The lord of the rings."
Reinier pakt 'het boek van de film' erbij met pagina-grote foto's van de karakters en laat Arwen (Liv Tyler) aan Judith zien.
Ik: "Hoe heet die ene leuke elf ook alweer?"
Reinier (zonder op te kijken): "Legolas."
Ik: "Nee, die niet."
Reinier: "Celeborn."
Ik: "Nee, die niet."
Reinier: "Elrond."
Ik: "Neehee, die niet."
Nathan: "Hij heet zombie!"

..eh.. nee.
Ik (zuchtend): "Ik zoek het wel op via Youtube."

Gevonden. 'Haldir'.
Gespeeld door ene Graig Parker. Ah. Ik wist wel waarom ik hem leuk vond ;-)



zaterdag 23 februari 2013

Plopsaland

Gisteren zijn we, dankzij Jan-Willem en Marlies (thanks, guys!), een dagje naar Plopsaland Coevorden geweest. Een leuke afsluiting van de voorjaarsvakantie.











Gerhardt, Arthur, Joost&Daan

Gisteravond een erg toffe avond gehad in Hedon en Popfront! In mijn agenda stond al een tijdje het optreden van Gerhardt (zie hier rechts) in Popfront, en Reinier bedacht een paar dagen geleden dat hij toch ook wel erg graag Speelman&Speelman wilde zien die tegelijkertijd in Hedon speelde.

Aangezien Speelman&Speelman iets eerder startte, stonden we eerst in de Hedon-zaal. Nog even tijd voor een drankje en gezellig bijpraten met een paar collega's van Reinier (de vader van Speelman&Speelman is collega van Reinier).





Ik heb vijf, zes nummers meegeluisterd. Waaronder het lekkere 'Bang voor mij':


Arthur Adam stond in het voorprogramma van Gerhardt. Dit is het geweldige nummer 'Happy hangover' dat hij gister ook speelde. Ik heb zijn nieuwe cd 'Pulse' (met het prachtige[!] 'Skin'. Dat hij gisteren speelde&zong), maar 'Happy hangover' nummer staat op een vorige cd.


En dan natuurlijk Gerhardt! Mooi&lekker optreden was dat, zeg. Met nummers van zijn terecht enthousiast ontvangen debuut cd 'Sprawlers'. Hieronder 'Like a Wolf' (Frits maakte de official music video).


Dit vind ik ook erg leuk..! (Staat niet op Sprawlers trouwens). Met Jasper van der Put: 'Dead pony'.

woensdag 20 februari 2013

Vrouwenhuis Zwolle

Mede door het feit dat geschiedenis vaak door mannen is/wordt opgetekend of (her)schreven, zijn de vrouwen in onze vaderlandse geschiedenis niet altijd even zichtbaar (geweest). Vorige week verscheen daarom op Valentijnsdag het boek '1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis' van historica Els Kloek. Een boek met beroemde, beruchte, opmerkelijke, geliefde, slechte, spraakmakende en invloedrijke vrouwen.

Dus.. 
Om Judith te laten zien hoe belangrijk vrouwen waren én zijn in onze geschiedenis, nam ik haar vanmiddag mee naar het Vrouwenhuis in Zwolle. We werden persoonlijk door de zeventiende schilderes Aleida Greve (1670-1742) rondgeleid :-)

 

 

Het thema van de theaterrondleiding was 'Penseelprinsessen, schilderessen uit de 17de eeuw'. Aleida, die zo welgesteld was dat ze de rijkste vrouw van Zwolle werd genoemd, kocht met haar zusjes de patriciërswoning in 1706. In de ‘Grote Sael’ hing zij de schilderijen die zij en haar schilderende familieleden rond 1686 maakten. Na haar dood in 1742 werd het prachtige pand tot (Oude) Vrouwenhuis verbouwd, een hofje voor ‘oude vrouwen en vrijsters’ van hervormde huize.




Aleida is, samen met nog vijf 17de-eeuwse schilderessen uit het Vrouwenhuis, opgenomen in het boek '1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis'. 

Hennetje
Volgens Els Kloek is de Nederlandse vrouw direct, autonoom, sterk en wilskrachtig. Zoals een Duitse in 1687 al zei: `hier kraait de hen en mag de haan alleen maar kakelen`. Ze is, volgens Kloek, de zakelijke leider van het huishouden. door de eeuwen heen. De 60-jarige Kloek werkte samen met ruim 300 deskundigen en zij beschrijven de levens van bijzondere, beroemde en beruchte vrouwen. Van kunstenaars tot dievegges en van avonturiers tot vorstinnen. Kloek, die 10 jaar over het boek deed, is verbonden aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. Ze verzamelt als sinds 2004 biografieën van bijzondere vrouwen.


Adopteer een vrouw!
Je kunt Aleida (of één van de andere 1001 vrouwen!) voor 100 euro 'adopteren'. Je naam wordt dan als meter of peter genoemd bij haar persoonsbeschrijving op de site www.1001-vrouwen.nl EN je ontvangt het vuistdikke boek ' (zonder boek kost een adoptie trouwens slechts 50 euro).

Je kunt daarnaast ook de bijbehorende één uur-durende stadswandeling door Amsterdam maken (
van het Centraal Station naar het Muntplein) langs zeven locaties waar historische vrouwen hun sporen achterlieten. Met als eindpunt de tentoonstelling '1001 Vrouwen' bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Je kunt de tentoonstelling nog tot 20 mei bezoeken.

C
rowdfunding

V
ind ik leuk
: het boek is dus tot stand gekomen door een crowdfunding-campagne:
ruim zeshonderd mensen hebben door een vrouw ‘te adopteren’, het afgelopen jaar circa 76.000 euro bijeengebracht.

maandag 18 februari 2013

Wiesergut ist gut..

Gogl & Partners Architekten hebben het Wiesergut Hotel ontworpen. Wauw. Prachtig. Dus... de volgende keer dat je in Oostenrijk op wintersport gaat, ga dan naar Hinterglemm.













zondag 17 februari 2013

'Evening prayer' van Bonhoeffer

Ik vertrek binnen vijf minuten naar de Grote Kerk waar Reinier vanmiddag tijdens de Michaëls-viering met de cantorij een prachtig stuk van de Engelse componist Philip Moore zingt: 'Evening prayers'.

Het is één van de avondgebeden die de Duitse protestantse theoloog Dietrich Bonhoeffer schreef. Volgens mij zijn ze te vinden in Verzet en Overgave, Brieven en aantekeningen uit de gevangenis dat Bonhoeffer schreef in de gevangenis waar hij op persoonlijk bevel van Hitler 23 maanden opgesloten zat (tot hij in de lente van 1945 werd terechtgesteld, vlak voor het einde van de oorlog).

In april 1943 werd Bonhoeffer namelijk voor hoogverraad veroordeeld door de nazi's toen duidelijk werd dat geld dat werd gebruikt om joden te helpen ontsnappen naar Zwitserland, bij Bonhoeffer vandaan kwam.

Hij werd ter dood veroordeeld toen de nazi's er na de mislukte aanslag op Hitler in 1944, achter kwamen dat Bonhoeffer al vanaf 1939 betrokken was geweest bij de betreffende groep hoge Abwehr-officieren die het naziregime omver wilde werpen, deelvrede met de westelijke geallieerden wilde sluiten, en Hitler wilde doden.

Dankzij de hulp van een gevangenisbewaker kon Bonhoeffer tijdens zijn gevangenschap liefdesbrieven schrijven aan zijn jonge verloofde en corresponderen met zijn vriend (en latere biograaf) Eberhard Bethge over de komende secularisatie, over de mondigheid van de mens, over een a-religieus christendom, en over de plaats van de kerk in de wereld.

Zijn moed en zijn vertrouwen in God vind ik indrukwekkend. 

Onderstaand een registratie van 'Evening prayers' van twee jaar geleden. Door de College of Fine Arts & Department of Music van de Indiana University (Pennsylvania).

zaterdag 16 februari 2013

Nachtlampje

De Japanse designer Yukio Takano maakt deze gave paddestoel-lampjes. Geweldig! Leuk als nachtlampje..



zondag 10 februari 2013

Vrienden & sneeuw..

Heerlijk dagje gehad met vrienden Henri&Judith (en hun zoontjes Dirk&Chris). Lekker veel buiten geweest. En bij de Vreugdehoeve weer lekker opgewarmd..

#Judith&Judith #gezellig #lunch
#sneeuw #slee #Zalkerdijkje


#tweeling #Feline&Janneke #prinsjeNathan


#lammetjes #schapenboerderij #Vreugdehoeve

#geborgen #Chris

#choco #tevreden #warm



Adam and dog

Ow.. wat mooi..

Genomineerd voor een Academy Award in de categorie Best Animated Short Film én winnaar van de 2012 Annie Award in de categorie Best Animated Short Subject.



Bob de Slak

Hier in huis is iedereen helemaal gek van Bob de Slak. Gratis, grappig én goed voor je analytische vaardigheden en probleemoplossend vermogen.

En gewoon fun :-)



zondag 3 februari 2013

Sterke koffie..

Ik luister nu naar het dubbel album 'Hello Exit Harmony / Before F After C'.
Van Complicated Universal Cum.

Volgens VPRO's Luisterpaal valt deze muziek in de categorie 'elektronische pop & fuzzed-out psychedelic spacerock'. Eh.. oke. Wel mijn categorie dus ;-) 

Ik vind het trouwens naar sterke koffie klinken; lekker, maar je moet er al wel een béétje wakker voor zijn..

Pim pam ..eh.. smurf!

Vanochtend Pim Pam Pet gespeeld met de kinderen. We hadden een week geleden een oud spel van mijn ouders gekregen.

Leuk, educatief, én het deed me denken aan dit Dirk-Jan stripje..




zaterdag 2 februari 2013

Verjaardag Noah

Leuke verjaardag vanochtend van neefje Noah.


Why did men stop wearing high heels?

Leuk artikel dit.

Why did men stop wearing high heels?

Voorproefje:

"The high heel was worn for centuries throughout the near east as a form of riding footwear," says Elizabeth Semmelhack of the Bata Shoe Museum in Toronto. "When the soldier stood up in his stirrups, the heel helped him to secure his stance so that he could shoot his bow and arrow more effectively."

From 1599 Persian style shoes were enthusiastically adopted by aristocrats in Western Europe, who sought to give their appearance a virile, masculine edge. 

"One of the best ways that status can be conveyed is through impracticality," says Semmelhack, adding that the upper classes have always used impractical, uncomfortable and luxurious clothing to announce their privileged status.