zondag 17 februari 2013

'Evening prayer' van Bonhoeffer

Ik vertrek binnen vijf minuten naar de Grote Kerk waar Reinier vanmiddag tijdens de Michaëls-viering met de cantorij een prachtig stuk van de Engelse componist Philip Moore zingt: 'Evening prayers'.

Het is één van de avondgebeden die de Duitse protestantse theoloog Dietrich Bonhoeffer schreef. Volgens mij zijn ze te vinden in Verzet en Overgave, Brieven en aantekeningen uit de gevangenis dat Bonhoeffer schreef in de gevangenis waar hij op persoonlijk bevel van Hitler 23 maanden opgesloten zat (tot hij in de lente van 1945 werd terechtgesteld, vlak voor het einde van de oorlog).

In april 1943 werd Bonhoeffer namelijk voor hoogverraad veroordeeld door de nazi's toen duidelijk werd dat geld dat werd gebruikt om joden te helpen ontsnappen naar Zwitserland, bij Bonhoeffer vandaan kwam.

Hij werd ter dood veroordeeld toen de nazi's er na de mislukte aanslag op Hitler in 1944, achter kwamen dat Bonhoeffer al vanaf 1939 betrokken was geweest bij de betreffende groep hoge Abwehr-officieren die het naziregime omver wilde werpen, deelvrede met de westelijke geallieerden wilde sluiten, en Hitler wilde doden.

Dankzij de hulp van een gevangenisbewaker kon Bonhoeffer tijdens zijn gevangenschap liefdesbrieven schrijven aan zijn jonge verloofde en corresponderen met zijn vriend (en latere biograaf) Eberhard Bethge over de komende secularisatie, over de mondigheid van de mens, over een a-religieus christendom, en over de plaats van de kerk in de wereld.

Zijn moed en zijn vertrouwen in God vind ik indrukwekkend. 

Onderstaand een registratie van 'Evening prayers' van twee jaar geleden. Door de College of Fine Arts & Department of Music van de Indiana University (Pennsylvania).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten