Dus..
Om Judith te laten zien hoe belangrijk vrouwen waren én zijn in onze geschiedenis, nam ik haar vanmiddag mee naar het Vrouwenhuis in Zwolle. We werden persoonlijk door de zeventiende schilderes Aleida Greve (1670-1742) rondgeleid :-)
Het thema van de theaterrondleiding was 'Penseelprinsessen, schilderessen uit de 17de eeuw'. Aleida, die zo welgesteld was dat ze de rijkste vrouw van Zwolle werd genoemd, kocht met haar zusjes de patriciërswoning in 1706. In de ‘Grote Sael’ hing zij de schilderijen die zij en haar schilderende familieleden rond 1686 maakten. Na haar dood in 1742 werd het prachtige pand tot (Oude) Vrouwenhuis verbouwd, een hofje voor ‘oude vrouwen en vrijsters’ van hervormde huize.
Aleida is, samen met nog vijf 17de-eeuwse schilderessen uit het Vrouwenhuis, opgenomen in het boek '1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis'.
Hennetje
Volgens Els Kloek is de Nederlandse vrouw direct, autonoom, sterk en wilskrachtig. Zoals een Duitse in 1687 al zei: `hier kraait de hen en mag de haan alleen maar kakelen`. Ze is, volgens Kloek, de zakelijke leider van het huishouden. door de eeuwen heen. De 60-jarige Kloek werkte samen met ruim 300 deskundigen en zij beschrijven de levens van bijzondere, beroemde en beruchte vrouwen. Van kunstenaars tot dievegges en van avonturiers tot vorstinnen. Kloek, die 10 jaar over het boek deed, is verbonden aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. Ze verzamelt als sinds 2004 biografieën van bijzondere vrouwen.
Adopteer een vrouw!
Je kunt Aleida (of één van de andere 1001 vrouwen!) voor 100 euro 'adopteren'. Je naam wordt dan als meter of peter genoemd bij haar persoonsbeschrijving op de site www.1001-vrouwen.nl EN je ontvangt het vuistdikke boek ' (zonder boek kost een adoptie trouwens slechts 50 euro).
Je kunt daarnaast ook de bijbehorende één uur-durende stadswandeling door Amsterdam maken (van het Centraal Station naar het Muntplein) langs zeven locaties waar historische vrouwen hun sporen achterlieten. Met als eindpunt de tentoonstelling '1001 Vrouwen' bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Je kunt de tentoonstelling nog tot 20 mei bezoeken.
Crowdfunding
Vind ik leuk: het boek is dus tot stand gekomen door een crowdfunding-campagne: ruim zeshonderd mensen hebben door een vrouw ‘te adopteren’, het afgelopen jaar circa 76.000 euro bijeengebracht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten