woensdag 24 juli 2013

Nixon('s hoofd)

In mijn pauze gister lees ik over het (eerste) tv-debat tussen de presidentskandidaten Richard Nixon en John F. Kennedy en hoe het medium televisie in 1960 een doorslaggevende rol speelde in deze verkiezing.

Historicus Arthur Schlesinger Jr. beschreef in die periode in zijn boekje ‘Kennedy or Nixon, does it make any difference?’ hoe opportunistisch Nixon in zijn ogen was en hoe geweldig de media-genieke Kennedy. “Nixon vertegenwoordigt als geen ander een nieuw soort politicus dat, als het erop aankomt, nergens meer in gelooft behalve in winnen.” Terwijl Kennedy toch ook geen puriteinse politicus was..

En tja, I can’t help myself, maar telkens wanneer ik over Nixon lees, zie ik inderdaad dát beeld. En dat komt vooral door zijn karikaturale personage uit de science fiction-serie Futurama! De tekenfilmserie speelt 1000 jaar in de toekomst en (het hoofd van) Richard Nixon is daar op slinkse wijze ‘President of Earth’ geworden. Berg je maar..

Maar echt, he is so delightfully funny evil in deze serie. Zo op macht belust, onprofessioneel en politically incorrect. Geweldig.

Arme Nixon.. zo vereeuwigd worden bij een generatie die nog niet geboren was tijdens zijn opkomst en ondergang, en dus nooit (meer) een genuanceerd beeld van ‘m zal kunnen vormen. En dat allemaal weer door dat verduvelde medium televisie ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten