maandag 1 oktober 2012

Springbank Longrow single malt


Mijn leidinggevende kwam vandaag terug van zijn zesdaagse Schotse wandel- & whisky-trip. En… hij heeft iets lekkers voor me meegenomen! Springbank Longrow. Het laatste beetje uit het vat! En dus niet meer te krijgen J

De Longrow single malt komt van de Springbank Distillery, een unieke distilleerderij. Het is de enige overgebleven Schotse distilleerderij die alle stappen in het proces van whiskymaken op eigen terrein uitvoert (de gehele productie wordt zelf gebotteld). Het water voor het brouwen komt uit het naastgelegen meer Cross Hill Loch dat gevoed wordt door smelt- en regenwater uit de bergen. Het meer is ooit door de Duke of Argyll aangelegd om alle vroegere distilleerderijen van water te voorzien.

O ja, ook uniek aan Springbank Distillery is dat het een van de weinige overgebleven particuliere brouwerijen is in Schotland. Echt een familiebedrijf dus; de huidige eigenaar is de kleinzoon van de oprichter van Springbank.

En nu over mijn whisky..
De Longrow single malt (vernoemd naar de oude Longrow distilleerderij die vroeger naast Springbank stond) die ik heb gekregen, werd als een experiment door de Springbank-voorzitter gebrouwen om te bewijzen dat het mogelijk was om een Islay-achtige single malt whisky te produceren op het vasteland. Dit experiment leverde een whisky op die zo bijzonder was dat Longrow inmiddels is uitgegroeid tot een belangrijke whisky van Springbank.

De gerst die wordt gebruikt bij de productie van Longrow is volledig turf gedroogd, waardoor de whisky een heerlijk rokerig, venig karakter krijgt met heerlijke onderliggende zoetige tonen. Bijzonder ook (vertelde Simon me) is dat alle malts van Longrow non-chill filtered zijn en niet gekleurd (bij whisky wordt meestal caramel gegooid om ze te kleuren). 

NB. De naam Cadenhead op de fles refereert aan een van de oudste onafhankelijke bottelaars in Schotsland (opgericht in 1842). Cadenhead is nu in handen van Springbank Distillery. 
De naam van de whisky (Longrow) is met de hand op het etiket geschreven. Simon en ik weten niet hoe oud ie is..

 
Ik ben zo benieuwd naar de smaak! Als ik passievoorwhisky.nl mag geloven, is ie erg lekker:
Nose: Very creamy, vanilla custard. The smoke develops gradually, like a slow burning log fire, never overpowering but always reassuring. Marshmallows toasted on a campfire - crisp on the outside and sticky sweet in the middle!
Palate: Incredibly well balanced - rich and creamy with a slight medicinal hint. The smoke is always present, washing over the palate in waves, like the soft billows of smoke from the kiln.
Finish: The gentle smoke lingers and lingers leaving you yearning for more!

…morgenavond gaat de fles open.

#can’twait

2 opmerkingen:

 1. Kleine aanvulling :-)
  Cadenhead heeft als policy (als onafhankelijke bottelaar, die dus vaten opkoopt) om niet te filteren, geen caramel toe te voegen en vaak op cask-strength te bottelen. Da's dus niet persé een Longrow eigenschap.
  Cadenhead zelf is gekocht door Springbank, maar doet ook veel andere merken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Thanks voor de verhelderende aanvulling! 'k Wist inderdaad niet helemaal meer precies hoe het zat..

  #jehebtaltijdbaasbovenbaas ;-)

  BeantwoordenVerwijderen