woensdag 28 maart 2012

Numberphile

Oké. Eigenlijk had ik wiskundige willen worden (naast geschiedkundige, cultureel antropoloog/paleontoloog, medisch scheikundige, taalkundige etc.) Net als Kim Plofker. Mijn wetenschapschiedkundige- en wiskunde-heldin.

Maar vanaf vandaag kan ik mijn wiskundehart ophalen aan getallenkanaal 'Numberphile'. Ik lees namelijk net in NRCNext de wetenschappelijk column van Herbert Blankesteijn waarin hij vertelt over deze leuke docu-achtige uitleg-filmpjes over getallen.

Stukjes uit zijn column van vandaag:
‘Waarom heeft het spelletje PacMan maar 255 niveau’s? Wat is toch dat getal ‘googol’ waarnaar Google is genoemd? Is 1 een priemgetal of niet? Vragen die op vrolijke wijze worden beantwoord op het getallenkanaal Numberphile op YouTube.

Een van de meest verrassende episodes gaat over het nederige 42, door auteur Douglas Adams in The Hitch Hikers Guide to the Galaxy uitgeroepen tot “het antwoord op de ultieme vraag over het leven, het heelal en alles.” Volgens verschillende sprekers koos Adams 42 vooral op grond van de grappige klank van “forty-two” in het Engels. Maar 42 herbergt onvermoede diepten. Zo is het een pronisch getal, een Harshadgetal, een primair pseudoperfect getal (zie voor uitleg de video), schrijf je het binair als 101010 en is het ook de maximumscore op de internationale wiskunde-olympiade.

Net als bij de kanalen over schei- en natuurkunde heeft filmer Brady Haran welbespraakte experts gevonden die met plezier en humor hun verhaal doen. Bijvoorbeeld dr. James Grime, die overigens in Cambridge werkt. Volgens zijn twitteraccount is hij “wiskundige, jongleur en comedy nerd, maar niet perse in die volgorde.”

Lees hier de hele column én bekijk de filmpjes die Blankesteijn aanraadt.



O, and I do like Grime's blog. Dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten