zaterdag 5 oktober 2013

Rubbing a camel

Wat leuk! Eergister las ik in de NRC over twee Japanse kunstenaars die de onbewuste traditie van het aanraken van beelden door mensen (in het geloof dat dit geluk brengt), bewust in hun kunstwerk hebben vertaald. Hun bronzen beeldje 'Rubbing a camel' is maandenlang(?) geaaid en gewreven over zijn bulten totdat die goudkleurig gingen glanzen.

In Europa staan op verschillende plekken beelden die door aanraking van mensen langzaam van vorm of kleur zijn veranderd. In de Sint Pieter in Rome is de rechtervoet van een beeld van Petrus afgesleten doordat mensen al eeuwen geloven dat Petrus over zijn voet aaien of kussen geluk brengt.


Het Britse parlement heeft de traditie trouwens onlangs verboden in de vorm van een bordje 'Please don't touch' bij de beelden van Margaret Thatcher en Winston Churchill. Leden van de conservatieve partij raakten de beelden namelijk elke dag traditiegetrouw aan, en zorgde voor slijtage van de beelden.

Cool: in Schotland heeft omgekeerd een beeldhouwer de teen van een beeld van de filosoof David Hume expres uit laten steken om de traditie te bevorderen. Net als de schrijfster van het NRC-artikel vind ik het een schitterend idee dat zulke vluchtige bewegingen als kussen en aaien kleur en vorm van een beeldhouwwerk kunnen veranderen. 

Het beeldje 'Rubbing a camel' maakt deel uit van de tentoonstelling 'Now Japan' in Kunsthal KAdE (Amersfoort). Tot 2 februari kun je hier hedendaags werk zien van 37 Japanse kunstenaars. Beelden, installaties, films, door anime en manga ge├»nspireerde pop-art, maar ook ge├źngageerde, activitstische kunst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten