zondag 2 juni 2013

Moderne meisjes

Moderne meisjes
Gisteravond met Walter en Reinier weer genoten van Introdans.

Het gezelschap danste vier stukken van enkel (legendarische) Amerikaanse vrouwelijk choreografen; de 'grand ladies' van de moderne dans. De voorstelling heette daarom ook 'Moderne meisjes'.

Chairman Dances
Twee van de vier stukken waren van choreografe Lucinda Childs ('Chairman Dances' en 'Kilar'). Ik kende haar nog niet, maar haar abstracte, bijna mathematische stijl spreekt mij wel aan. Wel razend moeilijk voor de dansers... het strakke en perfecte in alle bewegingen moet echt tot het eind door hen worden volgehouden (hetgeen ze natuurlijk, zonder zichtbare moeite, deden).Het werk van choreografe Twyla Tharp ('Junk Duet') sprak me persoonlijk wat minder aan. Je zag vrijwel alle dansstijlen terugkomen in haar 'humoristische' pas de deux, maar mij kon het niet boeien. Terwijl het gegeven natuurlijk best leuk had kunnen uitpakken.

Bench


Het meest emotionele stuk was (wijselijk) voor het laatste bewaard: 'Bench' van choreografe Jennifer Muller. Een prachtig stuk waarin de dansers via de zeven hoofdzonden de ecologische vernietiging van de aarde verbeeldden. Indrukwekkend..

Ook de muziek bij dit stuk was erg indrukwekkend! Veel werk van componiste Jocelyn Pook, zoals deze vijf nummers van haar album 'Flood':
- requiem aeternam 
- Migrations
- Masked ball
- Goya's nightmare
- Flood
NB De nummer 'Migrations' en 'Masked ball' staan ook op de soundtack van de film 'Eyes Wide Shut' van Stanley Kubrick.
Van haar album 'Untold things':
- Dionysus
- Yellow Fever Psalm
- Hell, fire & damnation
- Take off your veil

Daarnaast gebruikte Jennifer Muller voor haar danswerk 'Bench' ook 'Running through the night' van de soundtrack van de film 'Rendez-vous a Brick Lane') en 'Courtroom drama' van de soundtrack van de film 'The merchant of Venice'.

Prachtig.Geen opmerkingen:

Een reactie posten