zaterdag 29 september 2012

L' accordeur

Grappig: net op het moment dat ik vanavond deze fantastische short aan het bekijken ben op Vimeo, plaatst NRC een bericht over deze 13-min. durende film!

"Een veelbelovende, maar gedesillusioneerde pianist wordt stemmer en doet alsof hij blind is, omdat dat meer geld oplevert. Totdat hij iets ziet wat hij niet mag zien.


In de eerste helft van de film leren we de hoofdpersoon kennen en heeft het nog alle ingrediënten van een luchtig verhaal: de jonge pianist die niet de gewenste erkenning krijgt verzint een geniale list – zo denkt hij zelf. Hij gaat lenzen dragen die het doen lijken alsof hij blind is en biedt zich aan als pianostemmer bij mensen thuis. Die vinden dat bijzonder: ze nemen aan dat zijn gehoor beter ontwikkeld is omdat zijn zicht immers ontbreekt en vertellen anderen over hem. Meer bewondering, meer bekendheid, meer geld. De twist volgt als hij ergens aanbelt, na wat aarzelen binnengelaten wordt en daar iets ziet wat hij niet mag zien. Bovendien kan hij niet laten merken dat hij het ziet.

De korte thriller van de Fransman Olivier Treiner – die al te zien was op diverse grote filmfestivals – weet de spanning zó goed op te bouwen, dat je zelfs tijdens de aftiteling nog gespannen zit te kijken en te luisteren."

Hör Ich Das Liedchen Klingen
Het stuk dat hij trouwens speelt is uit 'Dichterliebe' (opus 48) en is één van Schumanns meest bekende liederen (er hoort dus officieel nog zang bij..). Het heet 'Hör Ich Das Liedchen Klingen'. Luister hier het pianostuk.

Tekst (van Heinrich Heine) van 'Hör Ich Das Liedchen Klingen' in het Duits
Hör' ich das Liedchen klingen,
Das einst die Liebste sang,
So will mir die Brust zerspringen
[Vor]1 wildem [Schmerzendrang.]2

Es treibt mich ein dunkles Sehnen
Hinauf zur Waldeshöh',
Dort löst sich auf in Tränen
Mein übergroßes Weh'.

Engelse vertaling
I hear the dear song sounding
That once my beloved sang.
And my heart wants to burst so strongly
From the savage pressure of pain.

A dark longing is driving me
Up into the heights of the woods
Where in my tears can be dissolved
My own colossal woe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten